Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι η διαδικασία της συνέντευξης είναι απο μόνη της αρκετά αγχωτική. Ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη εμπειρίας τα λάθη που γίνονται είναι αρκετά και πολλά απο αυτά οφείλονται στο άγχος του υποψηφίου να δείξει τον καλύτερο του εαυτό.
Υπάρχουν όμως και ορισμένα λάθη που κάνουμε πριν έρθει καν η ώρα του ραντεβού της συνέντευξης. Ας πάρουμε απο την αρχή το θέμα… Χτυπάει το τηλέφωνο και σας καλούνε για συνέντευξη στην «τάδε» εταιρεία ή έρχεται ένα email στο οποίο σας αναφέρουν ότι θα σας περιμένουν για συνέντευξη την «τάδε» ημέρα και ώρα. Αυτό το γεγονός απο μόνο του είναι μια μικρή επιτυχία διότι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η προσφορά σε σχέση με την ζήτηση εργασίας είναι πραγματικά δυσανάλογη στην Ελλάδα. Πριν το ανακοινώσετε λοιπόν με χαρά σε όλους τους φίλους σας, πριν ετοιμάσετε βαλίτσες για τις διακοπές σας για την άδεια που θα σκεφτείτε ότι δικαιούστε να πάρετε :) ή πριν σκεφτείτε εντελώς απαισιοδόξα ότι θα είναι μια απο τα ίδια, ότι ο μισθός θα είναι χαμηλός και οι απαιτήσεις πολλές.. Πριν τα κάνετε όλα αυτά ή κάτι απο αυτά, μην αφήσετε την χαρά ή το άγχος να σας κυριεύσει και σκεφτείτε ψύχραιμα, επαγγελματικά και ώριμα.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να μην κάνετε ορισμένα “κλασσικά” λάθη πριν απο μια συνέντευξη.
1. Ξαναδιαβάστε την αγγελία! Έχετε στείλει αρκετά βιογραφικά και είναι φυσιολογικό μετά απο καιρό να μην θυμάστε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την κάθε αγγελία. Καλό είναι να κρατάτε σε ένα αρχείο στον υπολογιστή σας ή σε κάποιο φάκελο όλες τις αγγελίες που έχετε απαντήσει κατα καιρούς. Αν δείτε ξανά την αγγελία θα σας βοηθήσει στην προετοιμασία σας, θα θυμηθείτε τι ακριβώς ζητάνε και τι απαιτήσεις έχουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι σαν να πηγαίνετε σε ένα ραντεβού στα τυφλά!
2. Ενημερωθείτε για την εταιρεία! Το διαδίκτυο προσφέρει αυτή την δυνατότητα απλόχερα. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας και μελετήστε τις αρχές και την φιλοσοφία της. Διαβάστε για το προϊόντα και τις υπηρεσίες που πιθανόν προσφέρει. Μπορεί να μην σας χρειαστεί τίποτα απο αυτά που θα διαβάσετε αλλά ΜΠΟΡΕΙ και να σας χρειαστεί έστω για μια ερώτηση που θα σας κάνουν. Αξίζει λοιπόν να αφιερώσετε λίγο χρόνο και σε αυτό, θα δείξετε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι.
3. Ρωτήστε τους φίλους σας! Μπορεί κάποιος απο τους φίλους σας να γνωρίζει κάτι που δεν θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας που σας έχουν καλέσει ή μπορεί να έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την συγκεκριμένη εταιρεία. Έχω ένα αντίστοιχο παράδειγμα που συνέβει σε έμενα. Με είχαν καλέσει για συνέντευξη σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Είχα συλλέξει όλες τις πληροφορίες και το βράδυ πριν την συνέντευξη συναντήθηκα τυχαία με μια φίλη μου η οποία πριν απο αρκετά χρόνια είχε περάσει απο συνεντεύξη απο την ίδια εταιρεία και ένας δικός της φίλος δούλεψε εκεί για 1 χρόνο. Οι πληροφορίες που μου έδωσε με βοήθησαν πολύ στην συνέντευξη μου. Έδειξα ότι είχα κάνει μεγάλη έρευνα για την εταιρεία και γνώριζα λεπτομέρειες για τα προϊόντα τους και τον τρόπο προσέγγισης των πελατών τους.
4. Θυμηθείτε ξανά τα δυνατά και τα αδύνατα σας σημεία! Κάντε μια πρόβα στις δικές σας απαντήσεις. Ακόμη και αν έχει περάσει καιρός απο τότε που κάνατε την τελευταία αξιόλογη συνέντευξη, αξίζει τον κόπο. Ποτέ δεν ξέρετε το αποτέλεσμα μιας συνέντευξης. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολη η αγορά εργασίας στην Ελλάδα αλλά υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες. Μην τις χάσετε επειδή έχετε κουραστεί και απογοητευτεί απο το χρονικό διάστημα που ψάχνετε για δουλειά. Προετοιμαστείτε κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά και θα είστε τουλάχιστον σίγουροι ότι εσείς απο την πλευρά σας κάνατε ότι καλύτερο μπορούσατε.
5. Δουλέψτε πάνω στις πιθανές απαντήσεις που πρέπει να δώσετε! Για παράδειγμά στην ερώτηση: “Είστε οργανωτικός;”, μην απαντήσετε μονολεκτικά με ένα “Ναι”. Αναλύστε με επιχειρήματα την κάθε σας απάντηση. Δείξτε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε σε συνθήκες πίεσης και απαντήστε με παραδείγματα απο την προϋπηρεσία τις σπουδές και την ζωή σας σε κάθε ερώτηση που θα σας κάνουν. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μπορείτε και εσείς να κάνετε ερωτήσεις. (δείτε σχετικό άρθρο). Δείξτε ότι και εσείς θέλετε να σας πείσει ο συνεντευξιαστής σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον και την θέση που επιθυμούν να καλύψουν.
6. Χαλαρώστε και συγκεντρωθείτε! Ο καθένας απο εμάς χαλαρώνει με κάτι διαφορετικό. Πριν απο την ημέρα της συνέντευξης φροντίστε να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Κάντε κάτι που θα σας ηρεμήσει, δείτε την αγαπημένη σας ταινία, κάντε μια βόλτα, μιλήστε με τα κοντινά σας άτομα που θα σας τονώσουν την αυτοπεποίθηση. Η ένταση πριν απο την συνέντευξη δεν βοηθά καθόλου. Εννοείται πως το να είστε εκνευρισμένος πριν φτάσετε στην συνέντευξη για οποιοδήποτε λόγο είναι καλό να το αποφύγετε.
7. Μάθετε που βρίσκετε η εταιρεία που έχετε συνέντευξη! Βρείτε στον χάρτη (Google Maps) την διεύθυνση της εταιρείας, μάθετε τα δρομολόγια των λεωφορείων που πρέπει να πάρετε, υπολογίστε τους χρόνους που χρειάζεστε, γενικά φροντίστε να κάνετε ότι είναι δυνατόν για να γνωρίζετε εκ των προτέρων όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Μια καθυστέρηση στην καθορισμένη ώρα της συνέντευξης δεν θα βοηθήσει καθόλου στο προφίλ σας, όπως βέβαια και το να φτάσετε με την “ψυχή στο στόμα” το τελευταίο λεπτό….! Η γραμματέας που θα σας υποδεχτεί μπορεί να μην σας πάρει την συνέντευξη αλλά θα φροντίσει να μάθει ο προϊστάμενος της ότι φτάσατε τρέχοντας ή πως ήσασταν συνεπής μεν λαχανιασμένος δε…
8. Εκτυπώστε το βιογραφικό σας και συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θέλετε να έχετε μαζί σας πριν την συνέντευξη. Προσωπικά έχω ακούσει απο κάποιον υποψήφιο στο παρελθόν να μου λέει ότι είχε χαλάσει ο εκτυπωτής του και δεν είχε μαζί του το βιογραφικό του. Φυσικά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, απλά εσείς φροντίστε να μην συμβεί σε εσάς! Τα πάντα παίζουν τον δικό τους μικρό ρόλο.
9. Σκεφτείτε θετικά! Η διάθεση και η ενέργεια που θα έχετε κατά την διάρκεια της συνέντευξης μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην απόφαση που θα πάρει ο αξιολογητής σας. Ένας κουρασμένος, απογοητευμένος και αδιάφορος υποψήφιος δεν κινεί το ενδιαφέρον κανενός (όσο δικαιολογημένοι και να είστε). Μπορεί να νιώθετε άσχημα απο τις πολλές απορρίψεις αλλά μην ξεχνάτε ότι ο αξιολογητής, σας βλέπει για πρώτη φορά. Δεν ξέρει το παρελθόν σας και σας δίνει την ευκαιρία να δείξετε την καλύτερη πτυχή του εαυτού σας. Ο καθένας μας ξέρει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο. Δείξτε ότι είστε ενδιαφέρον και ότι αξίζει κάποιος να ασχοληθεί και να επενδύσει σε εσάς!
Πολύ καλό και χρήσιμο άρθρο! Bravo!
Σε ευχαριστούμε Κώστα!