Οι θεματικές ενότητες που πρέπει να περιέχει ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό είναι οι παρακάτω:
(Φυσικά δεν απευθύνονται όλες οι ενότητες σε όλους, χρησιμοποιήστε αυτές που ταιριάζουν στο προφίλ σας).
1) Προσωπικά στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), το email σας (αν δεν έχετε καλό είναι να δημιουργήσετε έναν δωρέαν λογαριασμό όπως το Gmail). H ονομασία επίσης του email σας είναι πολύ σημαντική, μην δώσετε κάτι που το έχετε για προσωπική χρήση όπως για παράδειγμα: magas@hotmail.com(!). Καλό είναι να αναφέρεται επίσης η ημερομηνία γέννησης σας, ο τόπος γέννησης, η οικογενειακή κατάσταση και όσον αφορά τους άνδρες, αν έχουν (ή όχι) ολοκληρώσει την στρατιωτική τους θητεία.
2) Σπουδές: Ξεκινήστε απο τον πιο πρόσφατο τίτλο σπουδών. Αναφέρετε τον τίτλο και την βαθμολογία των πτυχιακών η μεταπτυχιακών εργασιών σας. Αν έχετε συμμετάσχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών όπως το Erasmus ή κάτι αντίστοιχο τότε το γράφετε σε αυτή την ενότητα, φυσικά με τον τίτλο των Σπουδών, την βαθμολογία και το τμήμα που φοιτήσατε. Στη συνέχεια αναφέρετε αρχικά την σχολή, το ίδρυμα ή το Ι.Ε.Κ που αποφοιτήσατε, το τμήμα που φοιτήσατε, τον τίτλο και την βαθμολογία του πτυχίου σας. Τέλος αναφέρετε το Λύκειο που αποφοιτήσατε και τον βαθμό απολυτηρίου (αν δεν είναι αξιόλογος καλύτερα αποφύγετε να το γράψετε). Μην παραλείψετε να γράψετε και της ημερομηνίες εισαγωγής και αποφοίτησης απο κάθε σχολή ή ίδρυμα.
3) Επαγγελματική Εμπειρία: Αναφέρετε την εμπειρία σας απο την πιο πρόσφατη στην παλαιότερη. Για κάθε θέση εργασίας είναι σημαντικό να υπάρχουν πληροφορίες όπως: η επωνυμία της επιχείρησης, ο κλάδος που ανήκει, ο τίτλος της θέσης που κατείχατε, το χρονικό διάστημα που εργαστήκατε και οι αρμοδιότητες σας. Στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων σας προσπαθήστε να είστε περιγραφικοί και όχι αναλυτικοί, χρησιμοποιήστε λέξεις που να περιγράφουν ταυτόχρονα και τις ικανότητες σας. Αν η εργασιακή σας εμπειρία δεν είναι μεγάλη τότε μην παραλείψετε καμία θέση εργασίας που είχατε, αν όμως η εμπειρία σας είναι μεγάλη τότε μπορείτε να προσαρμόζετε το συγκεκριμένο τμήμα του βιογραφικού σας αναλόγα με την θέση στην οποία απευθύνεστε. Εάν επιθυμείτε αναφέρετε όλη την εργασιακή σας εμπειρία (με σύντομη αναφορά) για να μην υπάρχουν χρονολογικά κενά στο βιογραφικό σας (για τα οποία σίγουρα θα σας ρωτήσουν σε μια πιθανή συνέντευξη). Τέλος αν έχετε κάνει πρακτική άσκηση το αναφέρετε σε αυτό το κομμάτι του βιογραφικού σας με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.
4) Ξένες Γλώσσες: Σε αυτό το σημείο αναφέρετε τις ξένες γλώσσες που γνωρίζετε, μην συμπεριλάβετε την μητρική σας γλώσσα εκτός και αν έχετε ζήσει ή μεγαλώσει στο εξωτερικό. Αν έχετε πτυχία σχετικά με τις γλώσσες εννοείται πως τα γράφετε. Π.χ.: Αγγλικά: ικανοποιητικό επίπεδο, πτυχίο: First Certificate in English (Lower), University of Cambridge. Aν όμως δεν έχετε πτυχίο ενώ γνωρίζετε καλά μια γλώσσα, τότε αναφέρετε π.χ.: “Πολύ καλή γνώση Ισπανικών”.
5) Γνώση Η/Υ: Αναφέρετε το επίπεδο των γνώσεων σας στους Η/Υ και τις σχετικές πιστοποιήσεις (αν έχετε). Γράψτε το κάθε πρόγραμμα που γνωρίζετε ξεχωριστά αλλά αποφύγετε τις φλυαρίες όπως για παράδειγμα γνώση Windows (είναι πλέον αυτονόητο) ή ξεπερασμένες γλώσσες προγραμματισμού (Pascal, GW-Basic κτλ.).
6) Συνεχής Επιμόρφωση | Σεμινάρια: Εδώ γράφετε τα σεμινάρια, συνέδρια ή ημερίδες που έχετε παρακολουθήσει, πάντα με τις σχετικές ημερομηνίες, τον τίτλο, τον τόπο διεξαγωγής ή τον φορέα υλοποίησης.
7) Ομιλίες | Δημοσιεύσεις: Αν έχετε δημιοσιεύσει κάποια εργασία σας ή έχετε συμμετάσχει σαν ομιλητής σε κάποιο συνέδριο καλό είναι να το γράψετε στο βιογραφικό σας. Πάντα συμπληρώνετε τις σχετικές ημερομηνίες, τον τίτλο του συνεδρίου, τον τόπο διεξαγωγής κτλ. Στην περίπτωση μιας δημοσίευσης αναφέρετε τον τίτλο της εργασίας, τα στοιχεία του συγγραφέα και το τεύχος.
8) Διακρίσεις | Υποτροφίες: Αν έχετε κερδίσει υποτροφίες ή σας έχουν απονεμηθεί διακρίσεις, τότε το αναγράφετε σε ξεχωριστό τμήμα του βιογραφικού σας, σημειώνοντας τους λόγους της διάκρισης ή τον φορέα που σας χορήγησε την υποτροφία.
9) Συμμετοχή σε συλλόγους ή ομάδες: Αναφέρετε το όνομα του συλλόγου, την θέση σας και τις σχετικές χρονολογίες. Αποφύγετε να αναφέρετε συμμετοχές σε πολιτικούς ή θρησκευτικούς συλλόγους.
10) Προσωπικά ενδιαφέροντα: Σε αυτό το σημείο υπάρχουν τρείς all time classic λέξεις: Ταξίδια, διάβασμα, κινηματογράφος…! Στο παρελθόν είχα διαβάσει σε ένα άρθρο ότι αυτά είναι τα ενδιαφέροντα που γράφουν οι περισσότεροι υποψήφιοι αλλά χωρίς να μπορούν πραγματικά να το υποστηρίξουν. Μπορεί να ακούγονται “πιασάρικα” και να δείχνουν ότι ο υποψήφιος είναι ενδιαφέρον προσωπικότητα αλλά άν αποφασίσετε να τις χρησιμοποιήσετε, ετοιμαστείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως: “Ποιός είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;” , “Ποιούς σκηνοθέτες θεωρείτε ταλαντούχους” ή “Σε πόσες χώρες έχετε ταξιδέψει;”. Γράψτε τα πραγματικά σας ενδιαφέροντα για να μπορείτε να υποστηρίξετε οποιαδήποτε σχετική ερώτηση που θα σας γίνει.
11) Συστατικές επιστολές: Οι συστάσεις είναι πολύ σημαντικές αρκεί να είναι αληθινές. Είναι κρίμα να σας επιλέξουν λόγω των ικανοτήτων σας και έπειτα να σας απορρίψουν απο μια απλή διασταύρωση των στοιχείων που αναγράφετε στο βιογραφικό σας όπου θα διαπιστωθεί ότι έχετε πει ψέματα. Δεν αξίζει το ρίσκο…! Οι επιστολές μπορεί να προέρχονται απο καθηγητές σας ή πρώην εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να συμφωνούν να μιλήσουν θετικά για τις ικανότητες σας. Αποφύγετε τα έτοιμα πρότυπα που υπάρχουν στο διαδίκτυο διότι είναι τόσο ίδια μεταξύ τους και δεν θα σας προσφέρουν τίποτα απολύτως. Είναι επιλογή σας αν θέλετε να αναγράψετε τις συστάσεις σας ή να χρησιμοποιήσετε το πιο ασφαλές: “Συστατικές επιστολές, διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν”, το οποίο είναι και το πιο διαδεδομένο (έτσι θα αποφύγετε να στείλετε τα στοιχεία επικοινωνίας των ανθρώπων που σας εμπιστεύτηκαν με τις συστάσεις τους, σε αγγελίες που δεν θα σας απαντήσουν).
Εν κατακλείδι, μην ξεχνάτε ότι το βιογραφικό σας είναι το πρώτο και μοναδικό δεδομένο που θα έχει στα χέρια του ο μελλοντικός σας εργοδότης. Είναι 2 ή 3 σελίδες που παρουσιάζουν τον εαυτό σας και τις εμπειρίες σας. Αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην προετοιμασία του διότι αυτο θα σας ανοίξει ή θα σας κλείσει πολλές πόρτες…! Όλα τα παραπάνω είναι συμβουλές που έχω διαβάσει ή έχω μάθει απο προσωπική εμπειρία και ελπίζω να σας βοηθήσουν!
Υπερπλήρεις και τόσο “βιωματικά”, κανείς δεν μπορεί να τα αμφησβητήσει και πολλοί πρέπει να τα ακολουθήσουν.