Μην υπόσχεσαι όταν είσαι χαρούμενος… Μην απαντάς όταν είσαι στεναχωρημένος… Μην παίρνεις αποφάσεις όταν είσαι θυμωμένος…

Πόση αλήθεια κρύβει το παραπάνω γνωμικό; Πόσους μπελάδες θα είχαμε γλιτώσει στην επαγγελματική μας ζωή και πόσες καλύτερες αποφάσεις θα είχαμε πάρει αν το κάναμε πράξη κάθε φορά που καλούμασταν να κάνουμε ή να απαντήσουμε σε κάτι;

Περίπτωση 1η  «Μην υπόσχεσαι όταν είσαι χαρούμενος»

A) Σε καλεί στο γραφείο του ο προϊστάμενος και σου αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένος απο την εργασία σου, ότι έχει εντυπωσιαστεί και ότι σε ξεχωρίζει απο τους συναδέλφους σου. Εσύ φυσικά χαίρεσαι για την επιβράβευση αυτή (η οποία συνήθως δεν γίνεται μπροστά σε τρίτους, είστε μόνο οι δυο σας – να μην υπάρχουν κ μάρτυρες!) και υπόσχεσαι ότι θα κάνεις ακόμη περισσότερα και θα προσπαθήσεις στο τριπλάσιο!

…Failed!

Τι έχεις κάνει; Μόλις πρόσθεσες περισσότερες αρμοδιότητες στην καθημερινότητα σου. Η καλύτερη απάντηση είναι ότι εκτιμάς την αναγνώριση και ότι θα προσπαθήσεις να είσαι το ίδιο αποτελεσματικός. Ουσιαστικά απαντάς το ίδιο πράγμα χωρίς όμως να δημιουργήσεις επιπλέον απαιτήσεις και άγχος στην καθημερινότητα σου.

B) Ψάχνεις πολύ καιρό δουλειά και επιτέλους βρίσκεται κάποιος που σου προσφέρει εργασία και εσύ φυσικά είσαι χαρούμενος! Η στιγμή που μας ανακοινώνουν ότι μας έχουν επιλέξει για μια θέση εργασίας είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να προσέξουμε δύο και τρείς φορές περισσότερο στο τι θα υποσχεθούμε. Επειδή η χαρά μας είναι πολύ μεγάλη μπορεί να απαντήσουμε καταφατικά σε κάτι που στην ουσία δεν θα το έχουμε ακούσει κάν! Για παράδειγμα ένας φίλος μου ανακοίνωσε μέσα στην καλή χαρά ότι βρήκε δουλειά, ότι υπέγραψε την πρόσληψη του αλλά δεν γνώριζε το ωράριο που θα εργαζόταν γιατί απλά δεν ρώτησε! Θα έχετε όλο τον χρόνο για να το γιορτάσετε με τους φίλους σας αλλά την στιγμή εκείνη θα πρέπει να είστε συγκεντρωμένοι σε ότι σας αναφέρουν και να προσέξετε πολύ τις απαντήσεις που θα δώσετε.

Περίπτωση 2η «Μην απαντάς όταν είσαι στεναχωρημένος»

Α) Έρχεται ο προϊστάμενος στο γραφείο και σου ζητάει να κάνεις κάτι επιπλέον αλλά εσύ δεν είσαι στην καλύτερη σου ημέρα και απαντάς απότομα ή με αρνητικό τρόπο, όχι επειδή δεν μπορείς να αναλάβεις την εργασία που ήθελε να σου αναθέσει αλλά επειδή είσαι στεναχωρημένος με κάτι άλλο…

…Failed!

Μόλις δημιούργησες την εντύπωση ότι δεν είσαι διαθέσιμος και γενικά πρόθυμος να κάνεις το οτιδήποτε. Σε μια συζήτηση που θα περιλαμβάνει το όνομα σου ο προϊστάμενος σου (που για κάτι τέτοια έχει την ίδια μνήμη με αυτή του ελέφαντα!) θα το θυμηθεί και θα το αναφέρει. Φυσικά κανείς δεν λέει ότι αν έχεις φορτωμένο πρόγραμμα θα πρέπει να λες σε όλα «ναι», αλλά ο τρόπος που θα αρνηθείς ή θα ζητήσεις επιπλέον χρόνο για να υλοποιησείς αυτό που θέλει, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Τα συναισθήματα μας έρχονται δεύτερα μη σας πω και τρίτα σε προτεραιότητα σε σχέση με την δουλειά που πρέπει να βγεί. Οπότε κάντε ένα καλό κοντρόλ των συναισθημάτων σας και απαντήστε με όσο καλύτερο τρόπο μπορείτε ή και καθόλου αν αυτό είναι εφικτό.

Β) Υπάρχουν ημέρες που θα πάμε στην εργασία μας και θα είμαστε ήδη στεναχωρημένοι με κάτι προσωπικό. Μπορεί να είναι κάτι απλό ή κάτι πιο σοβαρό. Ότι και να μας απασχολεί, όταν είμαστε στεναχωρημένοι με κάτι δικό μας καλό θα είναι να αποφύγουμε οτιδήποτε πέρα απο την καθημερινότητα μας. Κάντε τις καθημερινές σας εργασίες και προσπαθήστε να είστε λιγομίλητοι και προσεκτικοί, διότι όταν είμαστε ψυχολογικά φορτισμένοι γινόμαστε απότομοι και σχεδόν πάντα ξεσπάμε σε λάθος ανθρώπους που βρέθηκαν μπροστά μας την λάθος στιγμή! Επίσης, αποφεύγουμε να λέμε το πρόβλημα μας στον καθένα που θα συναντήσουμε διότι το μόνο που θα κερδίσουμε είναι σχόλια πίσω απο την πλάτη μας που μπορεί να ερμηνευθούν με ποικίλους τρόπους.

Περίπτωση 3η «Μην παίρνεις αποφάσεις όταν είσαι θυμωμένος»

Α) Σε καλεί στο γραφείο του ο προϊστάμενος και σου ανακοινώνει ότι λόγω γενικότερων περικοπών που θα πρέπει να γίνουν στην εταιρεία, είναι αναγκασμένος να σου κάνει μείωση στον μισθό σου! Εσύ εκνευρίζεσαι, αντιδράς και δηλώνεις την παραίτηση σου!

…Failed!

Μόλις είπες κάτι που δεν μπορείς να το πάρεις πίσω! Το να δηλώσεις παραίτηση επειδή θα σου ανακοινωθεί μείωση στο μισθό σου ή επειδή θα σου κάνουν έντονη παρατήρηση για κάτι που δεν έφταιγες εσύ μπορεί να ακούγεται γενναίο και άξιο για ατέλειωτες συζητήσεις με τους φίλους σου! Αλλά δεν θα πληρώσουν οι φίλοι σου τους λογαριασμούς σου…!  Εγώ προσωπικά έχω πάρει ανάλογη απόφαση μέσα σε κατάσταση θυμού, με έπνιγε το δίκιο και δεν το μετάνιωσα ποτέ, αλλά δεν μπορώ να κρύψω ότι υπήρχαν στιγμές που σκεφτόμουν πως θα ήταν τα πράγματα αν απαντούσα διαφορετικά, αν δεν θύμωνα, αν δεν φώναζα. Λένε ότι όποιος φωνάζει χάνει το δίκιο του και προσωπικά το πιστεύω απόλυτα. Αν βρεθείτε σε ανάλογη θέση, δείξτε το ήθος σας, δείξτε την δύναμη σας και κρύψτε καλά την απογοήτευση που μπορεί να αισθάνεστε, ρωτήστε τους λόγους της απόφασης και αν μπορείτε να κάνετε κάτι για το αλλάξετε. Αφού θα έχετε όλα τα δεδομένα πάρτε τον χρόνο που χρειάζεστε για να κάνετε το επόμενο βήμα και να σχεδιάσετε τις κινήσεις σας. Ίσως να αρχίσετε να ψάχνετε για δουλειά αλλά -θυμηθείτε με- η απόφαση σας θα πρέπει να παρθεί όταν θα είστε ήρεμοι και ψυχολογικά σταθεροί και όχι εν βρασμώ ψυχής!

Β) Ψάχνεις για δουλειά και έχεις περάσει απο πολλές συνεντεύξεις! Έχεις ακούσει απίστευτα πράγματα και έχεις απογοητευθεί, έχεις κουραστεί και έχεις θυμώσει με την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Νιώθεις αδικημένος και εγκλωβισμένος…Όταν βρίσκεται κάποιος στην παραπάνω κατάσταση δεν σκέφτεται καθαρά, είναι θυμωμένος με όλους και επειδή το έχω περάσει και εγώ προσωπικά, μπορεί να πάρει λάθος αποφάσεις. Τι εννοώ με αυτό; Για παράδειγμα μπορεί να κάνετε μια συνέντευξη και να σας πάρουν τηλέφωνο μετά απο πολύ καιρό, θα πρέπει να είστε ευγενικοί και όχι να απαντήστε κάτι τύπου «Μπα, τώρα με θυμηθήκατε…;;;;» Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί μια ευκαιρία για να εργαστείτε κάπου προσωρινά, σε κάποια έκθεση ή σε έναν σύλλογο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να μην προσφέρουν πολλά χρήματα ή μπορεί να μην πρόκειται για την δουλειά των ονείρων σας και να μην είναι αντάξια των ικανοτήτων σας! Μην αρνηθείτε επειδή είστε θυμωμένοι με την γενικότερη εργασιακή κατάσταση, δώστε χρόνο στον εαυτό σας και σκεφτείτε ότι αν δεχτείτε μπορεί να βγείτε κερδισμένοι, θα ξεσκουριάσετε και μπορεί μέσα απο αυτό να βγεί κάτι καλύτερο…!

Τα ίδια ισχύουν και για τα αφεντικά μας φυσικά!. Δεν πρέπει να υπόσχονται όταν είναι χαρούμενοι, δεν πρέπει να απαντάνε όταν είναι στεναχωρημένοι και να μην παίρνουν αποφάσεις όταν είναι θυμωμένοι!!! Θα πρέπει βέβαια να έχουν κάποιον δίπλα τους να τους το υπενθυμίζει και επειδή αυτό δεν γίνεται συνήθως, εμείς θα πρέπει να προσέχουμε διπλά και να αποφεύγουμε οποιεσδήποτε επαγγελματικές αποφάσεις βάση των παραπάνω συναισθηματικών καταστάσεων.