Πολλές φορές, στην προσπάθεια μας να πετύχουμε κάτι, ένα πιθανό σενάριο είναι και η αποτυχία. Το σημαντικό σε αυτό, είναι η οπτική γωνία που θα το δούμε και η ταχύτητητα αντίδρασης μας. Παρακάτω ακολουθούν πέντε συμβουλές βασισμένες στο βιβλίο «Πέρα απο την αποτυχία», του συγγραφέα John Maxwell.
1. Ποτέ μη θεωρείτε μια αποτυχία ως αποτυχία, αλλά ως εμπειρία μάθησης.
Πόσες φορές θα θέλατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω στο παρελθόν και να απαντήσετε διαφορετικά σε μια ερώτηση που σας έγινε κατα τη διάρκεια μιας συνέντευξης; Πόσες φορές θυμώσατε με τον εαυτό σας για ένα λάθος που κάνατε, μια λανθασμένη απάντηση που δώσατε ή μια λάθος απόφαση που πήρατε; Ο θυμός είναι μια λογική πρώτη αντίδραση, αλλά πρέπει να συγκεντρωθείτε άμεσα και να ψάξετε τους λόγους που απέτυχε η όποια προσπάθεια σας. Βρίσκοντας το λάθος μπορείτε σίγουρα να το αποφύγετε στο μέλλον.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ειναι αυτό του εφευρέτη του ηλεκρικού λαμπτήρα “Τόμας Έντισον”. Έκανε περισσότερα από 1.000 αποτυχημένα πειράματα μέχρι να τα καταφέρει. Λόγω της επιμονής του όμως, σήμερα έχουμε ηλεκτρικό φως στα σπίτια μας και αυτό είναι κάτι που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής μας. Το ανεκτίμητο στην ιστορία του Έντισον είναι τα σχόλια που έκανε όταν τον ρωτούσαν πως αισθανόταν μετά από τόσες αποτυχίες. Συνήθως έλεγε: «Δεν απέτυχα 1.000 φορές… Απλώς έμαθα 1.000 τρόπους με τους οποίους το σχέδιο μου δεν δούλευε».
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε 1.000 συνεντεύξεις για να βρείτε δουλειά αλλά ότι δεν πρέπει να τα παρατήσετε και να απογοητευτείτε αν οι πρώτες σας προσπάθειες αποτύχουν και δεν επιλέξουν εσάς.
2. Ποτέ μην βλέπετε την αποτυχία ως αποτυχία, αλλά ως τις αρνητικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να αλλάξετε κατεύθυνση.
Οι αρνητικές εμπειρίες υπάρχουν για να σας βάζουν ξανά στην πορεία σας. Όταν για παράδειγμα ο αξιολογητής σας σε μια συνέντευξη δίνει την εντύπωση ότι είναι ικανοποιημένος απο τις απαντήσεις σας και θεωρείτε ότι η δουλειά είναι σίγουρη αλλά τελικά συμβαίνει το αντίθετο, τότε σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο που σκέφτεστε & απαντάτε.
Αν απογοητευθείτε και δεν ξαναπροσπαθήσετε τότε η αρχική αποτυχία δεν θα σας έχει μάθει τίποτα. Ο σκοπός και ο λόγος που μας τυχαίνουν αυτές οι μικρές ατυχίες είναι για να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε. Δεν ακούγεται ιδιαίτερα καλό αλλά μόνο αν έχεις περάσει απο τα δύσκολα θα εκτιμήσεις τα εύκολα & ευχάριστα.
Επίσης, καλό είναι να μην πέρνετε προσωπικά ότι αρνητικό σας συμβαίνει κατά της διάρκεια μιας προσπάθειας για οτιδήποτε. Αν το κάνετε, κάποια στιγμή θα δείτε τα αρνητικά αποτελέσματα στον εαυτό σας αλλά κυρίως στους ανθρώπους που είναι γύρω σας…, οικογένεια, φίλοι, συνεργάτες είναι συνήθως αυτοί που «πληρώνουν» τα νεύρα μας και την στάση μας απέναντι σε μια αποτυχία.
3. Ποτέ μην βλέπετε την αποτυχία ως αποτυχία, αλλά ως ευκαιρία να αναπτύξετε την αίσθηση του χιούμορ σας.
Θυμάστε κάποια στιγμή στην πορεία σας μέχρι τώρα όπου κάνατε κάτι εντελώς γελοίο και καταστροφικό με αποτέλεσμα να θέλετε να ανοίξει η γη και να σας καταπιεί; Σίγουρα μετά απο κάποιο διάστημα, διηγηθήκατε την ιστορία που συνέβη στους φίλους σας και γελούσατε! Με τον καιρό την ωραιοποιήσατε και την κάνατε ακόμη πιο αστεία. Ουσιαστικά, την στιγμή που μας συμβαίνει κάτι αρνητικό είναι πολύ δύσκολο να γελάσουμε με αυτό, γίνεται ευκολότερο με τον καιρό. Το θέμα είναι να το χειριστείς με τον σωστό τρόπο την κατάλληλη στιγμή. Αυτό που σας συνέβει είναι γεγονός, δεν αλλάζει. Ο τρόπος που θα το δείτε όμως παίζει σπουδαίο ρόλο. Αν γελάσετε εσείς, θα γελάσουν και οι γύρω σας, ακόμη και αν αυτός είναι ο αξιολογητής σας σε μια συνέντευξη. Θα εκτιμήσει περισσότερο το γεγονός ότι έχετε την αίσθηση του χιούμορ απο το να προσπαθήσετε εκείνη την στιγμή να σκεφτείτε χίλιες δύο ψεύτικες δικαιολογίες για να καλύψετε αυτό που κάνατε ή είπατε.
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να γελάσετε άμεσα, μην αφήσετε πολύ χρόνο να περάσει γιατί η αρνητικότητα θα υπερισχύσει και θα απογοητευθείτε περισσότερο. Το γέλιο είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για τη θεραπεία των πληγωμένων αισθημάτων και της υπερηφάνειας.
4. Ποτέ μην βλέπετε την αποτυχία ως αποτυχία, αλλά ως ευκαιρία να εξασκήσετε τις τεχνικές σας και να βελτιώσετε την απόδοσή σας
Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει ότι στην προσπάθεια σας να κάνετε κάτι καινούριο βελτιώνετε ολοένα και περισσότερο τον τρόπο σας καθε φορά που το ξαναπροσπαθείτε; Για παράδειγμα, όταν θέλετε να μαγειρέψετε μια νέα συνταγή, ίσως την πρώτη φορά να μην την πετύχετε. Την τρίτη ή την τέταρτη φορά θα είναι σαφώς καλύτερη.
Έτσι και στην προσπάθεια σας να βρείτε δουλειά ή να βελτιωθείτε σε αυτήν που ήδη έχετε, θα κάνετε λάθη και είναι λογικό ότι θα απογοητευθείτε. Το σημαντικότερο είναι να δείτε όλες σας τις προσπάθειες σαν μια ευκαιρία για να βελτιωθείτε, ουσιαστικά αν δεν το είχατε προσπαθήσει δεν θα γνωρίζατε μέχρι που μπορείτε να φθάσετε. Κάθε φορά να έχετε σαν στόχο να είστε καλύτεροι απο την προηγούμενη προσπάθεια και έτσι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα (θετικό ή αρνητικό), εσείς θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα.
5. Ποτέ μην βλέπετε την αποτυχία ως αποτυχία, αλλά ως παιχνίδι που πρέπει να παίξετε για να κερδίσετε.
Η εύρεση εργασίας και η επιβίωση μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον δεν είναι κάτι εύκολο. Αν όμως προσπαθείσετε να το δείτε σαν ένα παιχνίδι που πρέπει να κερδίσετε, τουλάχιστον θα το διασκεδάσετε περισσότερο, θα ανεβάσετε την διάθεση σας και σε τελευταία ανάλυση θα βελτιώσετε και θα αυξήσετε τα αποτελέσματα σας.
Προσπαθείστε να υιοθετήσετε και να αναπτύξετε αυτές τις πέντε στάσεις απέναντι στις αποτυχίες που θα σας συμβούν. Μάθετε απο τις εμπειρίες σας και βελτιώστε τις ικανότητες σας έτσι ώστε να απογοητεύεστε όλο και λιγότερο απο τις «ατυχίες» που θα έρθουν στον δρόμο σας. Θα ακολουθήσουν και οι επιτυχίες και εσείς θα έχετε όλες τις ικανότητες που απαιτούνται για να τις εκτιμήσετε και να τις χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας.